یکتاپرستی
یکتاپرستی عبارت است از باور به یک خدای یگانه، ایزدی که همه چیز و همه پدیدهها را آفریده یا دربرمیگیرد.
== انواع یکتاپرستی ==
یکتاپرستی انواع گوناگون دارد از جمله:
* خداباوری (THEISM)
این روش، باور به یک «خدای شخصیتدار» است، یعنی خدایی با یک منش و شخصیت ویژه. این بینش مذهبی بر این باور است که خداوند جدای از این جهان وجود دارد و جهان و انسان را آفریدهاست. این روش باور داشتن به دین را نیز پذیرا است.
* دادارباوری (DEISM)
این بینش قبول خدا منهای دین و مذهب است. دادارباوران از راه خرد و بخردانگی به وجود یک خدا معتقد میشوند و به اینکه پیامبرانی یا کتابهایی از سوی آفریننده به زمین آمده باور ندارند.
* همهخدایی (PANTHEISM)
همهخداباوران یا بدیگر سخن، گرایندگان به مفهوم وحدت وجود، کل همین جهان را برابر با خدا میدانند. بسته به تعریف این مفهوم، بیخدایان، خداپرستان و دادارباوران همه میتوانند در این بینش مشترک باشند.
* خدافراگیردانی (Panentheism)
خدا-فراگیر-دانی گونهای از خداپرستی است که معتقد است خدا دربر گیرنده جهان است ولی برابر با جهان نیست. یعنی جهان ما بخشی از خداست.
* وحدت وجودی
بدین معنا که خدا را برابر با جهان هستی بدانند. همه چیز خداست و در عین خال هیچ چیز خدا نیست. جزو دیدگاههای عرفای اسلامی است. همه پدیدههای مخلوق را جلوهای از خدا میدانند=کثرت و در عین حال خدا فارغ از احوال این مخلوقات است و اینها نیست= وحدت آیین زرتشت (مزداپرستی) را نخستین بینش یکتاپرستانه میان آدمیان دانستهاند.که شروع آن از ایران بود.
== یکتاپرستی در آیین یهود ==
در روایات مذهبی یهودی، نام ابرام یا ابراهیم به عنوان نخستین یکتاپرست آمده است. روایات یهودی بیان میکنند که ابراهیم با خدایان کهن که به شیوهٔ اشباح و مجسّمههای سنگی یا چوبی بودند؛ مخالفت نمود.
نظر برخی چنین است که با وجود این که بتپرستی در این زمان ممنوع شده بود؛ اما هرگز تأکید نشده بود که فقط یهوه وجود دارد و دیگر خدایان دروغین هستند. بر اساس روایت یهودی، خدا در سخن گفتن با ابراهیم خود را تنها خدا معرفی نکرده است:
در سفر خروج، خدای عبرانیان غیور نام گرفته است:
و نیز آمده است:
اما همچنین در جای دیگر تورات آمده است که:
و این ذکر معروف به شَمَع است که هر کودک یهودی ابتدا آن را یاد میگیرد و هر یهودی روزی یکبار در مناجات صبح خود آن را میگوید.
در دورهای که تنخ یهودی یا اسفار تورات نگاشته شده بودند؛ هنوز تأکیدی نمیشد که فقط یهوه وجود دارد و دیگر خدایان دروغین هستند، بلکه تأکید بر غیرت و حسادت خدای عبرانی بود که نمیتوانست تحمّل کند که قوم او به خدایان دیگر سجده کنند. علاوه بر این در تنخ یهودی، بر این نکته تأکید میشد که خدای عبرانیان از دیگر خدایان بزرگتر است.
نفی خدایان دیگر، نخستین بار در سفر تثنیه آمده است:
پس از دوران تبعید، هنوز در معبد یهوه در اورشلیم چندخدایی پنهان در بین سران قوم اسرائیل رایج بود. در کتاب حزقیال آمده است:
== یکتاپرستی در آیین اسلام ==
یکتاپرستی اولین رکن آیین اسلام است.
=== تاریخچه یکتاپرستی از نظر اسلام ===
قرآن انسان را به طور ذاتی و از ابتدا یکتاپرست میداند:
=== کیفیت یکتاپرستی از نظر اسلام ===
آمده است گروهی نزد پیامبر اسلام آمدند و از او خواستند خداوند را برای ایشان توصیف نماید. در پاسخ سوال کنندگان سوره توحید نازل شد:
=== اهمیت یکتاپرستی از نظر اسلام ===
از دیدگاه قرآن، یکتاپرستی شرط لازم برای بخشیده شدن در روز قیامت است:
== منابع ==
== جستارهای وابسته ==
* یکتاپرستی در دین زرتشت
* یکتاپرستی در دین اسلام
* شرک
== منبع ==
Wikipedia contributors, “Monotheism,” Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Monotheism&oldid=191982037 (accessed February 19, 2008).