الفبای ارمنی
الفبای ارمنی {ارمنی|Հայկական գիր} نام سامانه نگارشی است که برای نوشتن زبان ارمنی بکار میرود. این الفبا در سال ۴۰۵ میلادی اختراع شد و با اندکی تغییر تا به امروز برای نگارش زبان ارمنی بکار رفته است. خط ارمنی مانند خط لاتین و سیریلیک از چپ به راست نوشته میشود.
== تاریخچه ==
الفبای ارمنی هنگامی ابداع شد که منطقه ارمنینشین از نظر سیاسی میان دو کشور توانمند آن زمان یعنی ایران و روم بخش شده بود و ارزشهای ملی، قومی و فرهنگی ارمنی در آستانه ویرانی و نابودی قرار داشت. کاهنی به نام مسروپ ماشتوس ابداع کننده الفبای ارمنی است. مسروپ همراه با شاگردان خود به جایجای ارمنستان سفر میکرد و به ترویج مسیحیگری میپرداخت و همین سبب شد که او بیش از پیش خطر نابودی دین، فرهنگ و تمدن ملت خود را احساس کند. چرا که نبود یک الفبای ارمنی، آشنایی مردم با دین را دشوار میساخت. بنابراین در اندیشه ابداع زبان نوشتاری ارمنی افتاد. مسروپ برای تحقق آرمان خویش به مرکز رفت و اندیشه خود را با جاثلیق ساهاک پارتو در میان گذاشت و به یاری وی توانست نظر ورامشاپوه، پادشاه ارمنستان شرقی را نیز جلب نماید.
مسروپ گروهی از جوانان را راهی اِدیسا کرد تا زبان سریانی را بیاموزند و گروهی را به ساموسات فرستاد تا زبان یونانی را فرا گیرند و خود در کانون علمی بزرگ آنجا، سامانه آوایی، هجایی و نوشتار زبانهای گوناگون را بررسید. الفبایی که مسروپ ماشتوس ابداع کرد دارای ویژگیهای زیر است:
* هر واج تنها یک نشانه ویژه دارد.
* سوی نوشتن این الفبا از چپ به راست است.
* الفبای ابداعی وی نشانههای زیر و زبر و خط و نقطه ندارد.
در همین حین کتاب مقدس عهد عتیق و عهد جدید و دیگر متون دینی، دانشی و فلسفی به زبان ارمنی ترجمه شد و در پی این جنبش فرهنگی، سده پنجم میلادی به «سده زرین فرهنگ ارمنی» شهرت دارد. مسروپ ماشتوس به پاس خدمات خود در زمره قدیسان کلیسای ارمنی جای گرفت. او در سال ۴۴۰ میلادی چشم از جهان فرو بست و در اوشاکان به خاک سپرده شد.
== حروف الفبای ارمنی ==
== منبع ==
Wikipedia contributors, “Armenian alphabet,” Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Armenian_alphabet&oldid=183715594 (accessed January 16, 2008). br:Lizherenneg armeniek
http://www.ariapedia.com/?p=1