ابوشکور بلخی
ابوشکور بلخی (زادهٔ نزدیک به ۳۰۰ (هجری) در بلخ) از شعرای نامآور سده چهارم هجری است که به زبانهای فارسی و عربی شعر گفتهاست. در باره زندگی و شعرهای او آگاهی چندانی بهجای نماندهاست. او در روزگار سامانیان میزیستهاست. ابیات و قطعات پراکندهای از آثار او در حدود ۴۰۰ بیت باقی است است.
ابوشکور از مردم بلخ بودهاست. مهمترین اثر او مثنوی آفریننامه بوده که در بحر متقارب سروده و چنانکه خود گفته در ۳۳۶ هجری به پایان رسانیدهاست. ابوشکور را شاعران سدههای پس از او در کنار شهید بلخی و رودکی ستودهاند. برای نمونه منوچهری چنین میگوید:
او جز آفریننامه شعرهای دیگری هم در قالبهای قطعه، قصیده و شاید غزل داشتهاست که از آنها تکبیتهایی به گونه پراکنده بهجای ماندهاست. شعرهای پراکنده او رادر کتابهایی چون لغت فرس اسدی، قابوسنامه، ترجمانالبلاغه، المعجم فی معاییر اشعارالعجم، مرصادالعباد، لبابالالباب عوفی و… میتوان یافت.
== آفریننامه ==
این اثر برپایه برآوردهای انجام شده و سنجش بیتهایی که از آن در فرهنگها به عنوان گواه بهره برده شدهاست دست کم دو سوم شاهنامه فردوسی بودهاست. از آفریننامه تنها سیصد و اندی بیت به جای ماندهاست. این اثر را که در حکمت و اندرز و پند بوده و در بحر متقارب سرودهشده را یکی از شاهکارهای زبان پارسی دانستهاند. آفریننامه را ابوشکور به نام نوح بن نصر سامانی (پادشاهی از ۳۳۱ تا ۳۴۳) به نظم کشیدهاست، چنانکه میگوید:
آغاز نگارش آفریننامه برپایه بیت زیر ابوشکور در ۳۳۳ (هجری) بودهاست:
او در بیتی دیگر میگوید که در هنگام آفرینش این اثر چندساله بودهاست:
و از این بیت چنین برداشتکردهاند که سال زادن او نباید پیش از ۳۰۰ هجری قمری باشد.
== مضامین شعری ابوشکور ==
سرایندگان بسیاری پس از ابوشکور بلخی از مضامین شعر او بهره بردهاند و اشعار تازهای را بر آن پایهها سرودهاند، برای نمونه در شعر زیر از ابوشکور:
مضمون این شعر در هجونامه محمود-که کسانی از آن فردوسیاش میشمردند- آمدهاست:
گفتهشده که جامی به خواهرزادهٔ چامه سرایش هاتفی سپرد که این مضمون را جامهای دیگر بپوشاند و او چنین سرود:
همچنین ابوشکور در دو بیت چنین میگوید:
و سعدی این مضمون را چنین میگرداند:
خود ابوشکور مضمون این بیت رودکی را گرفته:
و چنین برگرداندهاست:
و فردوسی نیز این مضمون را در چهارجای شاهنامهاش چنین آوردهاست:
در بیت دیگری که ظاهراً مطلع قصیده رثائیهای است، از کشته شدن امیری خبر میدهد:
== منبع ==
* لغتنامهٔ دهخدا، ابوشکور
* محمد دبیر سیاقی، پیشاهنگان شعر پارسی، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی
== جستارهای وابسته ==
* شاعران پارسیگوی