پیشینه تقسیمات کشوری ایران
محدوده و بخشبندی کشوری که اکنون ایران نامیده میشود در طول تاریخ تغییرات زیادی داشتهاست. در این مقاله پیشینه تقسیمات کشوری ایران عرضه میشود.
== دوره ساسانیان ==
در زمان ساسانیان تقسیمات کشوری ایران به قرار سرزمین (ایالت)، خوره (استان) و تسوگ (شهرستان) و رُستاگ (دهستان) بود.
== دوره قاجار ==
در اوایل دوره قاجار ایران به پنج حکمرانی و دوازده حاکمنشین تقسیم میشد:
* حکمرانی آذربایجان (که آذربایجان، همدان و زنجان را شامل میشد) مقر ولیعهد و تحت فرمان او بود.
* حکمرانی دوم شامل ایالتهای کردستان، کرمانشاه، سرحد عراقین و لرستان
* حکمرانی سوم فارس بود که علاوه بر ایالت فارس، بنادر و جزایر خلیج فارس، کهگیلویه، بختیاری و خوزستان را در بر میگرفت.
* حکمرانی چهارم عبارت از خراسان و سیستان بود
* حکمرانی پنجم را کرمان و بلوچستان تشکیل میداد.
از آغاز قرن سیزدهم هجری شمسی این تقسیمبندی تغییر کرد و قلمرو بعضی از حکمرانیها تقسیم شد. در اواسط سلطنت ناصرالدین شاه قاجار ایران دارای چهار ایالت و ۲۳ ولایت بود:
=== ایالتها ===
* ایالت آذربایجان
* ایالت خراسان و سیستان
* ایالت فارس
* ایالت کرمان و بلوچستان
== نخستین قانون تقسیمات کشوری ==
پس از نهضت مشروطیت در اولین دوره قانونگذاری به سال ۱۲۸۵ هجری شمسی قانونی تحت عنوان قانون تشکیلات ایالات و ولایات به تصویب رسید .
ماده ۲ قانون مزبور واژههای ایالت و ولایت را تعریف و اسامی ۴ ایالت را که عبارت بودند از آذربایجان، کرمان و بلوچستان، فارس و بنادر و نیز خراسان و سیستان مشخص نمود .
در تعریف ایالت و ولایت چنین آمدهاست «ایالت قسمتی از مملکت است که دارای حکومت مرکزی و ولایت حاکمنشین جزء است» و «ولایت قسمتی از مملکت است که دارای یک شهر حاکمنشین و توابع باشد، اعم از اینکه حکومت آن تابع پایتخت یا تابع مرکز ولایتی باشد» . واحدهای دیگر تقسیماتی مشخص شده در قانون؛ بلوکات و ناحیه بودهاست .
گرچه اسامی ولایات در قانون نیامده بود، ولی در عمل ۱۲ ولایت وجود داشت که عبارت بودند از : استرآباد، مازندران، گیلان، زنجان، کردستان، لرستان، کرمانشاهان، همدان، اصفهان، یزد، خوزستان و عراق (اراک) .
در سال ۱۳۴۱ هجری قمری ایران به ۸ ایالت بزرگ تقسیم شد که اسامی آنها عبارتند بودند از : آذربایجان، گیلان، مازندران، استرآباد، خراسان (ولایت شرقی قائنات و قهستان و سیستان جزو آن محسوب میشدند) . ایالت کرمان مشتمل بود بر بلوچستان و مکران و بنادر دریای عمان، فارس که کهگیلویه و بنادر خلیج فارس از مضافات آن بود. و خوزستان حدود ایالات، ولایات و بلوکات به موجب اصل سوم متمم قانونی اساسی (۱۴ ذیقعده ۱۲۸۵ هـ . ش) ثابت و تغییر در آنها بحکم قانون بودهاست .
== دومین قانون تقسیمات کشوری ==
تا ۱۶ آبانماه سال ۱۳۱۶ هجری شمسی که قانون تقسیمات کشور و وظایف فرمانداران و بخشداران به تصویب میرسد، تغییرات عمدهای در محدوده تقسیمات کشوری به عمل نمیآید . الحاق ابرقو به یزد و خلجستان به قم از موارد معدود تغییرات تقسیماتی است . البته طی سالهای مذکور تغییرات متعددی در تغییر نام عناصر و واحدهای تقسیمات کشوری به وجود میآید که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
تغییرنام علی آباد به شاهی، ترشیز به کاشمر، منصورآباد به مهران، ناصری به اهواز، مشهد سر به بابلسر، اشرف به بهشهر و … .
همزمان با تصویب قانون مذکور، اسامی واحدهای تقسیماتی و همچنین مسئولان واحدها تغییر مییابد . براساس مصوبهای نامهای استان، شهرستان، بخش و دهستان، اسامی جدید واحدهای تقسیماتی گردیده و در ماده یک قانون تقسیمات کشوری و وظایف فرمانداران و بخشداران، کشور ایران مطابق نقشه و صورت ضمیمه به ۶ استان و ۵۰ شهرستان تقسیم میشود . هر استان مرکب از چند شهرستان و هر شهرستان مرکب از چند بخش و هر بخش مرکب از چند دهستان و هر دهستان مرکب از چند قصبه .
=== استانهای کشور با توجه به موقعیت جغرافیایی استقرار آنها و جهات اربعه، نامگذاری گردید ===
* ستان شمال غرب شامل شهرستانهای خوی، رضائیه (ارومیه)، مهاباد، تبریز، اردبیل و مراغه.
* استان شمال شامل گیلان، مازندران، تهران، اصفهان، مرکزی، زنجان و سمنان فعلی
* استان غرب شامل کردستان تا خوزستان
* استان جنوب شامل نواحی فارس و یزد و کرمان و هرمزگان فعلی
* استان شمال شرق شامل خراسان و شاهرود
* استان مکران شامل سیستان و بلوچستان فعلی.
در نوزدهم دیماه سال ۱۳۱۶، با اصلاح قانون تقسیمات کشوری و براساس ماده یک آن، کشور ایران مطابق نقشه و صورت ضمیمه به ده استان و ۴۹ شهرستان تقسیم شد . در این اصلاحیه نیز، هر استان مرکب از چند بخش و هر بخش مرکب از چند دهستان و هر دهستان مرکب از چند قصبه و دهاست .
=== در ماده دوم، استانهای کشور و شهرستانهای تابعه استان یکم شامل زیر بودهاست . ===
* استان یکم شامل شهرستانهای :
۱ـ زنجان ۲ـ قزوین ۳ـ ساوه ۴ـ سلطانآباد (اراک ) ۵ ـ رشت ۶ ـ شهسوار (تنکابن)
* استان دوم شامل شهرستانهای :
۱ـ قم ۲ـ کاشان ۳ـ تهران ۴ـ سمنان ۵ ـ ساری ۶ ـ گرگان
* استان سوم شامل شهرستانهای :
۱ـ اردبیل ۲ـ تبریز
* استان چهارم شامل شهرستانهای :
۱ـ خوی ۲ـ رضائیه(ارومیه) ۳ـ مهاباد ۴ـ مراغه ۵ ـ بیجار
* استان پنجم شامل شهرستانهای :
۱ـ ایلام ۲- شاه آباد (اسلام آباد غرب) ۳- کرمانشاه ۴- سنندج ۵- ملایر ۶- همدان
* استان ششم شامل شهرستانهای :
۱ـ خرمآباد ۲ـ گلپایگان ۳ــ اهواز ۴ـ خرمشهر
* استان هفتم شامل شهرستانهای :
۱- آباده ۲ـ بوشهر ۳ـ بهبهان ۴ـ شیراز ۵ ـ فسا ۶- لار
* استان هشتم شامل شهرستانهای :
۱ـ کرمان ۲ـ بم ۳ـ بندرعباس ۴ـ خاش ۵ ـ زابل
* استان نهم شامل شهرستانهای :
۱ـ بیرجند ۲ـ تربتحیدریه ۳ـ مشهد ۴ـ قوچان ۵ ـ بجنورد ۶ ـ گناباد ۷ ـ سبزوار
* استان دهم شامل شهرستانهای :
۱ـ اصفهان ۲ـ یزد
طی تبصره مندرج در ماده ۲ قانون، جزایر مجاور هر یک از شهرستانها، تابع آن شهرستان میباشد . در صورت ضمیمه قانون اصلاح قانون در تقسیمات کشوری نام ۴۹ شهرستان و ۲۹۰ بخش قید شدهاست .
از سال ۱۳۱۶ به بعد تغییراتی در تفسیمات کشوری به استناد تبصره ماده ۲ قانون سال ۱۳۱۶ به وجود میآید . در سال ۱۳۲۵ استان سوم و چهارم تبدیل به یک استان به نام استان آذربایجان گردیده و سال ۱۳۲۶ حوزه بلوچستان به مرکزیت زاهدان و ۳ فرمانداری تابعه تحت نظر یک نفر مأمور
عالیرتبه به نام فرماندار کل که همردیف با استاندار است اداره، و در سال ۱۳۲۶ علاوه بر تأسیس فرمانداری کل بلوچستان، استان تهران نیز در تاریخ ۲۳/۷/۱۳۲۶ با ترکیب شهرستانهای قزوین، ساوه، قم و دماوند و محلات ایجاد شد .
در سال ۱۳۳۳، فرمانداریهای کل بنادر و جزایر خلیجفارس و بنادر و جزایر دریای عمان و در سال ۱۳۳۶ فرمانداری کل خرمآباد و همچنین استان سیستان و بلوچستان ایجاد و فرمانداری کل بختیاری و چهارمحال و همچنین استان کردستان و استانهای سوم و چهارم در سال ۱۳۳۷ تأسیس شدند .
در سال ۱۳۴۰ فرمانداریهای کل سمنان، همدان، و لرستان ایجاد و فرمانداری کل بویراحمدی و کهگیلویه به مرکزیت یاسوج در سال ۱۳۴۲ تاسیس شد . فرمانداریهای : کل ایلام و لرستان پشتکوه در سال ۱۳۴۳ و فرمانداریهای کل بنادر و جزایر بحر عمان و خلیجفارس منحل و استان ساحلی بنادر و جزایر خلیجفارس و دریای عمان به مرکزیت بندرعباس تأسیس میشود.
در سال ۱۳۴۸ فرمانداریهای کل زنجان، یزد و بوشهر ایجاد گردیده و در سال ۱۳۵۲، استانهای یزد و چهارمحال و بختیاری، لرستان، زنجان، همدان و بوشهر تأسیس مییابد . در سال ۱۳۵۵، فرمانداریهای شمیرانات و ری منحل و در محدوده شهرستان تهران، شمیرانات و ری شهرستانهای جدیدی به مرکزیت شهر تهران از ترکیب بخشهای حومه، ری، فشاپویه، لواسانات و رودبار قصران تأسیس شد . در همان سال استانهای بویراحمد و کهگیلویه و سمنان تأسیس یافته و نام استان ساحلی و بنادر و جزایر خلیجفارس و دریای عمان به استان هرمزگان تغییر مییابد . در سال ۱۳۵۶، مرکز استان مرکزی از تهران به اراک انتقال یافته، شهرستان قزوین به استان زنجان الحاق، و فرمانداریهای تهران و کرج در محدوده شهرستانهای مربوطه مستقیماً زیر نظر وزارت کشور قرار گرفت . در سال ۱۳۵۷، در محدوده شهرستان تهران و کرج و ورامین، استان تهران به مرکزیت شهر تهران ایجاد شده و شهرستانهای شمیران و ری بار دیگر تاسیس گردید .
در سال ۱۳۵۷ و قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، کشور ایران دارای ۱۶۵ شهرستان و ۴۷۵ بخش بودهاست .
== پس از پیروزی انقلاب اسلامی ==
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، در سال ۱۳۵۸ عمده تغییرات، در تغییر نام عناصر و واحدهای تقسیمات کشوری بود . در همان سال علاوه بر تغییر نامها و انتزاع و الحاقها، شهرستانهای مهریز، خوانسار، شادگان، قائنات، ترکمن، رامسر، دلیجان، مشیز، علیآباد، فریدونشهر و آستانه اشرفیه تأسیس و در سال ۱۳۵۹ شهرستانهای کهنوج، فلاورجان، دیر، تاکستان، لردگان فارسان، شیروان و چرداول، سوادکوه، کردکوی، سربند، کنگاور، سرپل ذهاب، گیلانغرب و اندیمشک ایجاد و شهرستان کیش به بخش تبدیل شد . در سال ۱۳۶۱، شهرستان ابوموسی ایجاد شده و از سال مذکور به بعد به علت انجام مطالعات مربوط به تهیه و تدوین قانون جدید تقسیمات کشوری، کلیه تغییرات تقسیماتی متوقف گردید .
=== سومین قانون تقسیمات کشوری ===
قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری در سال ۱۳۶۲ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید . چارچوب این قانون همان چارچوب قانون مصوب ۱۹/۱۰/۱۳۱۶ بوده بدینگونه که واحدهای تقسیماتی و سطوح موجود در هر دو قانون، عبارت بودند از استان، شهرستان، بخش و دهستان . در قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری برای هر یک از سطوح تقسیماتی تعاریف، معیارها و ضوابط معینی برای شناسایی و ایجاد و تأسیس آنها در نظر گرفته شد . این معیارها شامل پارامترهای جمعیت با در نظر گرفتن تراکم، و شاخصهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و … مناطق است.
در اجرای مراحل اولیه قانون، نزدیک به ۲۳۲۰ دهستان و ۸۱۰ بخش تأسیس شده ولی، ایجاد و تأسیس شهرستان تا سال ۱۳۶۶ متوقف بود . ا شهرستان جاسک به عنوان اولین شهرستان پس از تصویب قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری در ۱۲/۱۰/۶۶ به تصویب رسیده، و از آن پس و در سال ۱۳۶۷ با ایجاد شهرستانهای دلفان و کوهدشت در استان لرستان بار دیگر تاسیس شهرستانها آغاز شد . در سال ۱۳۶۸ شهرستانهای دورود در لرستان هریس و کلیبر و بناب و شبستر در آذربایجان شرقی، ساوجبلاغ و شهریار در تهران، جوانرود در باختران، مینودشت و بابلسر در مازندران، شوش در خوزستان، کبودرآهنگ در استان همدان، برخوار و میمه در اصفهان سرخس، نهبندان، خواف و چناران در استان خراسان، لامرد در استان فارس، نیکشهر در سیستان و بلوچستان، رودان در هرمزگان و بوکان در آذربایجان غربی ایجاد و تأسیس شد . همچنین در سال ۱۳۶۹ شهرستانهای اردل در چهارمحال و بختیاری، اسدآباد در همدان، مبارکه در اصفهان، میبد در یزد، باغملک در خوزستان، شاهیندژ و تکاب در استان آذربایجان غربی ایجاد و تأسیس گردید .
در سال ۱۳۷۰ شهرستانهای بیلهسوار و پارسآباد در آذربایجان شرقی و همچنین فریمان در خراسان، بهار و رزن در همدان، صحنه در باختران و حاجیآباد در هرمزگان به تصویب رسیدند . در همان سال (۱۳۷۲) طی یک ماده واحده، قانون تأسیس استان اردبیل تصویب، و طی آن به دولت اجازه داده میدهد نسبت به تأسیس استانی تحت عنوان اردبیل به مرکزیت شهر اردبیل در محدوده شهرستانهای پارسآباد، بیلهسوار، گرمی، اردبیل، مشگینشهر و خلخال اقدام نماید .
این روند در سال ۱۳۷۳ نیز ادامه یافته و شهرستانهای دیواندره و کامیاران در استان کردستان، اسلامشهر در تهران، سلسله، ازنا و پلدختر در لرستان و ابرکوه در استان فارس بوجود آمد . در سال ۱۳۷۴ شهرستانهای بردسکن در خراسان، جلفا در آذربایجان شرقی، محمودآباد، نکا و چالوس در مازندران، ملکان در آذربایجان شرقی، آبدانان در ایلام، بوانات در فارس، دیلم در بوشهر و تفت در یزد و نیز آران و بیدگل در اصفهان، نمین و کوثر در اردبیل، ماهنشان در زنجان، امیدیه در خوزستان، رباطکریم، فیروزکوه و بوئینزهرا در تهران، راور در کرمان و چالدران در آذربایجان شرقی ایجاد و تأسیس گردید .
درسال ۱۳۷۵ قانون ایجاد استان قم به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید . استان قم به مرکزیت شهر قم و متشکل از بخشهای مرکزی جعفرآباد، خلجستان، سلفچگان و نوفل لوشاتو . علاوه بر آن در سال مذکور شهرستانهای جاجرم در خراسان، رضوانشهر، املش و سیاهکل در گیلان، ایجرود و طارم در زنجان، خرمبید در فارس، جویبار در مازندران، تیران و کرون در اصفهان، ارسنجان در فارس، اسکو و آذرشهر در آذربایجان شرقی، پاکدشت در تهران، اشکذر در یزد و بندرگز در مازندران به تصویب رسید .
در سال ۱۳۷۶ دو استان گلستان و قزوین به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید . استان گلستان مشتمل بر شهرستانهای گرگان، گنبدکاووس، مینودشت، بندرترکمن، کردکوی، علیآباد، بندرگز و استان قزوین متشکل از شهرستانهای قزوین، بوئینزهرا و تاکستان .
در سال ۱۳۷۸، شهرستانهای زریندشت و خاتم در استان یزد و کلاله و آققلا در گلستان، سرباز در سیستان و بلوچستان، چاراویماق در آذربایجان شرقی بستک در هرمزگان، دنا در کهگیلویه و بویراحمد، مانه و سملقان، در خراسان ایجاد و تأسیس شد . در سال ۱۳۸۰ شهرستانهای آزادشهر و ارسباران و عجبشیر در استان آذربایجان شرقی، رامیان در گلستان، کوهرنگ در چهارمحال و بختیاری، آبیک در قزوین، مهر، قیر و کارزین در استان فارس به تصویب رسیدند . در سال ۱۳۸۱ شهرستانهای ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه، سروآباد در کردستان، منوجان در کرمان، چادگان در اصفهان، زرندیه و کمیجان در استان مرکزی، جم در بوشهر، نظرآباد در تهران، فراشبند در استان فارس و رشتخوار در خراسان به تصویب رسیده و ایجاد گردیدند . در سال ۱۳۸۲ شهرستانهای کلات، سربیشه و خلیلآباد در خراسان، عنبرآباد در کرمان، لالی و هندیجان در خوزستان و سمیرم سفلی در اصفهان به تصویب رسیدند . در سال ۱۳۸۳ شهرستانهای فاروج، گاوبندی، روانسر، لیکک، خمیر، کوهبنان، الوند و خنج تاسیس و استانهای خراسان شمالی و خراسان جنوبی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیدهاست . در سال ۱۳۸۴ نیز شهرستانهای اسدیه، فیضآباد، کرندغرب، سعادت شهر، گتوند، رامشیر، کنارک، گلوگاه، سرایان، زهک، رودبار و قلعه گنج به تصویب رسیدند. در سال ۱۳۸۴ کشور ایران دارای ۳۳۶ شهرستان ، ۸۸۹ بخش ، ۲۴۰۰ دهستان و ۱۰۱۶ شهر میباشد.
با توجه به تغییرات ایجاد شده، تعداد عناصر و واحدهای تقسیمات کشوری تا ۲۷ مهرماه ۱۳۸۷ بدین گونه میباشد . ۳۶۳ شهرستان ، ۹۲۰ بخش ، ۲۴۳۰ دهستان و ۱۰۶۸ شهر.
== پانویس ==
* سیر تقسیمات کشوری در ایران از گذشته تا کنون- پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور