پلنگ

پلنگ (نام علمی: Panthera pardus) جانوری از خانوادهٔ گربه‌سانان و کوچک‌ترین حیوان در میان چهار گربهٔ بزرگ در سردهٔ Panthera است که شیر، ببر و جگوار سه عضو دیگر آنند. زیستگاه پلنگ در گذشته از آفریقای جنوبی تا کره در سراسر آفریقا و جنوب آسیا پراکنده بود. اما تخریب زیستگاه و شکار، قلمرو این حیوان را به شدت کاهش داده و امروزه بیشترین تراکم پلنگ‌ها در آفریقای جنوب صحرا است. آی‌یوسی‌ان این حیوان را با توجه به کاهش جمعیت و کاهش محدودهٔ زندگی آن در فهرست گونه‌های «در مرز تهدید به انقراض» قرار داده است. اما با همهٔ این احوال جمعیت پلنگ‌ها از دیگر گونه‌های خویشاوند خود یعنی شیر، ببر و جگوار بیشتر است و وضعیت حفاظتی بهتری دارد.

پلنگ در مقایسه با دیگر گربه‌سانان پاهایی کوتاه، بدنی کشیده و جمجمه‌ای بزرگ دارد. بیشتر به جگوار شباهت دارد با این تفاوت که کوچکتر و لاغرتر از آن است. پوستش با خال‌هایی گل‌مانند پوشیده شده که شبیه به خال‌های جگوار است.

موفقیت بالای این گونه در حیات وحش تا حدی به قابلیت‌های شکارگری فرصت‌طلبانه‌اش، انطباق‌پذیری‌اش با زیستگاه‌های مختلف، امکان دویدن با سرعت ۵۸ کیلومتر در ساعت، توانایی بی‌نظیرش در بالارفتن از درخت حتی در حالی که لاشهٔ بزرگی را با خود حمل می‌کند و همچنین توانایی شناخته‌شده‌اش در حرکت پنهانی مربوط می‌شود. پلنگ تقریباً از هر حیوانی که بتواند شکار کند تغذیه می‌کند و زیستگاه مطلوب او نیز از جنگل‌های بارانی تا نواحی بیابانی متغیر است.

== زیرگونه‌ها ==

* پلنگ آفریقایی (P. pardus pardus)، آفریقای جنوب صحرا
* پلنگ آمور (P. pardus orientalis)، خاور دور روسیه، شبه‌جزیره کره و شمال شرقی چین
* پلنگ عربی (P. pardus nimr)، شبه‌جزیره عربستان
* پلنگ هندی (P. pardus fusca)، شبه‌جزیره هند
* پلنگ هندوچینی (P. pardus delacouri)، جنوب شرق آسیا
* پلنگ جاوه (P. pardus delacouri)، جاوه، اندونزی
* پلنگ شمال چینی (P. pardus japonensis)، شمال چین
* پلنگ ایرانی (P. pardus saxicolor)، آسیای میانه، قفقاز و ایران
* پلنگ سری لانکایی (P. pardus kotiya)، سری لانکا

== جستارهای وابسته ==

* پلنگ برفی

پلنگ برفی ساکن کوهستان‌های آسیای میانه است و رنگ سفید در بدن آن بیشتر به چشم می‌خورد.

== پانویس ==

== منبع ==

== پیوند به بیرون ==

درج دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.