مجموعههای فازی
مجموعههای فازی از تعمیم نظریهٔ کلاسیک مجموعهها حاصل میآید که در منطق فازی کاربرد دارد. این مجموعهها توسط پرفسورعسکرزاده ابداع گردید که در جامعه علمی معروف به لطفی آ. زاده است.
هر یک از اعضا درجه عضویت دارند. مجموعه فازی از تعمیم و عمومیت دادن تئوری مجموعههای کلاسیک ایجاد شد. در تئوری مجموعههای کلاسیک، عضویت اعضا در یک مجموعه به صورت جملات باینری بر اساس شرط دودوئی تعیین میشوند که یک عضو یا به مجموعه تعلق دارد یا ندارد. در حالی که در تئوری فازی درجات نسبی عضویت اعضا در مجموعه مجاز است.
== تابع و درجه عضویت ==
تابع عضویت تابعی است از تصویرمجموعه کلی به Ù نسبت به بازه بسته [۰،۱]. مجموعه فازیA با تابع عضویت φA در U تعریف شده است.
عددی که تابع به هر عضو ارزشدهی می نماید درجه عضویت آن عضو در آن مجموعه را مشخص می سازد.اگر درجه عضویت یک عنصر از مجموعه برابر با صفر باشد آن عضو کاملا از مجموعه خارج است واگر درجه عضویت یک عضو برابر با یک باشدآن عضو کاملا در مجموعه قرار دارد می توان نتیجه گرفت مجموعه کلاسیک یک حالت مجموعه فازی یعنی زیرمجموعه مجموعه فازی است .و حال اگر درجه عضویت یک عضو مابین صفر ویک باشد این عدد بیانگر درجه عضویت تدریجی میباشد .
ازلحاظ مفهومی در ضمن می تواند هر مجموعه بصورت تداخلی با درجه ای در مجموعه دیگر قرار گیرد. مثلا در متغیر زبانی سن صفت جوانی را مد نظر بگیریم حال با توجه به انتخاب تابع عضویت مانند گاوسیان صفت میان سالی با درجه عضویت کم می تواند در مجموعه صفت جوانی قرار گیرد و صفت پیری نیز با درجه عضویت کمتری درمجموعه صفت جوانی ظاهر می شود.
== عضو پشتیبان ==
اعضای ازمجموعه اصلی اند برای آنها درجه عضویت غیر صفر براساس تابع عضویت تعیین می گردد درواقع حامی وپشتیبان مجموعه فازی اند.
== برش آلفا ==
مجموعه ای از تمام عناصر مربوط به دامنه ای از مجموعه اصلی با درجهٔ عضویت آلفا
== کانون ==
اعضای کانون اعضایی از مجموعه اصلیاند که برای آنها درجه عضویت، براساس تابع عضویت برابر «یک» ارزشدهی میشود.
== بلندی ==
دامنه فوقانی درجات عضویت را گویند درحالت استاندارد برابر”یک” است.
== مجموعه مساوی یا تراز ==
مجموعهای که درجات عضویت آن با درجات عضویت مجموعه مورد نظر برابر است.
== زیرمجموعه ==
مجموعه ای که تمامی درجات عضویت آن ازدرجات عضویت مجموعه موردنظر کمتراست.
== مجموعه تهی فازی ==
مجموعه مجموعه فازی Φ است که برای تمامی عناصر آن، ارزش تابع عضویت صفر باشد .
== اعمال اساسی مجموعهها ==
* اجتماع: اگر B,A دو مجموعه دلخواه باشند. اجتماع B,A برابر است با ماکزیمم تابع عضویت مجموعه B,A و آن را به صورتφA∪B(x) نشان میدهیم.
φA∪B(x) = max(φA(x),φB(x))
* اشتراک: اگر B,A دو مجموعه دلخواه باشند آنگاه اشتراک آنها برابر است با مینیمم تابع عضویت مجموعه B,A و آن را به صورت A∩B نشان میدهند.
φA∩B(x) = min(φA(x),φB(x))
* متمم: اگر S یک مجموعه باشد و A زیر مجموعهای از آن باشد. آن متمم مجموعهA حاصل کسر تمام اعضای A ازیک است و آن را با Ā یا φnot A(x) نشان میدهند.
φnot A(x) = 1-φA(x))
== خواص اعمال مجموعهای ==
اعمال مجموعهای که عبارتند از اجتماع، اشتراک، تفاضل و متمم دارای خواص زیرند. بافرض φAو φB و φC به ترتیب توابع عضویت برای مجموعههای فازیAو BوC از مجموعه کل p باشد:
x = φA(p), y = φB(p) z = φC(p)
* دارای خاصیت جابجاییاند.
خاصیت جابجایی اجتماع :A ∪ B = B ∪ A در مجموعه فازی Max(A,B)=Max(B,A) خاصیت جابجایی اشتراک A∩B = B∩A در مجموعه فازی Min(A,B)=MIN(B,A)
* شرکت پذیرند. (AUB)UC = AU(BUC)
* توزیع پذیرند. (A∩(BUC) = (A∩B) U (A∩C و یا (AU(B∩C) = (AUB) ∩ (AUC
max(x,max(y,z)) = max(max(x,y),z)
min(x,min(y,z)) = min(min(x,y),z)
* متمم متمم هر مجموعه مساوی خود آن مجموعه است:
۱ – (۱ – x) = x
* اشتراک هر مجموعه با متممش برابر تهی نیست و اجتماع آنها باهم برابر مجموعه عناصر (S) نمیباشد.
* قوانین دمورگان (´AUB)´ = (A´∩B) و یا (´A∩B)´ = (A´UB)
== تفاوت مجموعه کلاسیک و مجموعه فازی ==
دلیل اصلی تقسیم بندی مجموعه کلاسیک و مجموعه فازی با وجود تشابهات خاص، عدم تبعیت بعضی از قوانین است:
* در تئوری مجموعه فازی توابع عضویت بکار می رود .
* اشتراک مجموعه با متممش خالی نیست. ( نفی قانون «طرد شق ثالث» یا «استحاله ارتفاع نقیضین The law of excluded middle)
* اجتماع مجموعه با متممش برابربایک مجموعه کل نیست. نفی قانون عدم تضاد contradiction
== مثالها ==
خود لطفی زاده مثال خوبی از تعریف تابع عضویت در مجموعه فازی است. تعیین قومیت لطفی زاده تا حدی سخت است. پدر او یک ترک ایرانی (آذربایجانی) و مادرش روسی یهودی بود. پدر او یک روزنامهنگار مشغول به کار در باکو، جمهوری آذربایجان در اتحاد جماهیر شوروی سابق بود. او به عنوان یک خبرنگار برای روزنامههای ایران خدمت کردهاست در حالی که خرید و فروش تجارت صادرات و واردات نیزمی کرد. مادر او پزشک متخصص اطفال بود. لطفی زاده در باکو در سال ۱۹۲۱ متولد شد و در آنجا زندگی میکردند تا خانواده در سال ۱۹۳۱ به تهران منتقل شد دبیرستان ودانشگاه در ایران تمام کرد ولی فوق لیسانس و دکتری را در ایالات متحده خواند.
حتی نام لطفی در حال حاضر به درجهای از عدم قطعیت موضوع دارد. هجی درست لطفیعلی عسکرزادهاست، اما مورداشتباه املائی LOFTI از معکوس بودن F و T حتی در کتابهای نوشته شده در موردمنطق فازی آورده شدهاست. درجستجوی گوگل نیز برای «lofti zadeh» و«lotfi zadeh»، به ترتیب ۲۵۴٬۰۰۰ و ۲۲۳٬۰۰۰ مورد پیدا میشود با توجه به سیستم هوشمند موتور جستجوی گوگل احتمالامورداولی شامل دومی نیز است.
در علوم طبیعی اکثر مواد مرکبند و مواد خالص طبیعی کمتر یافت میشود وپس مجموعه اجزای موادطبیعی درجات عضویتی فازی بودن دارند و مرزهادر نفشههای طبیعی مانند زمینشناسی و خاکشناسی تدریجیاند.
== جستارهای وابسته ==
* منطق فازی
== منابع ==