لاجورد
لاجوَرد {لاتین|Lapis lazuli} سنگ آبی رنگی است که ترکیب شیمیایی آن شامل فسفات آبدار طبیعی آلومینیوم، آهن، منیزیم و کلسیم می باشد. و یا به عبارت دیگر ترکیبی از لازورایت، کلسایت، پایرایت و دایپوسیت می باشد. این سنگ به خاطر سختی و رنگ آبی خوشرنگ موسوم به لاجوردی اش در جواهرسازی به عنوان نگین به کار میرود.
به آن لازورد و لاژورد نیز گفته شدهاست. این سنگ در افغانستان به میزان وسیع استخراج میشود. زیور سازی و سورت بندی این سنگ در پاکستان، هندوستان و قسماٌ در افغانستان و ایران و سویس صورت گرفته سپس بخارج صادر میگردد.
سنگ لاجورد علاوه بر زیورآلات تولیدات دیگری از قبیل مجسمه و بت، مُهرۀ شطرنج و غیره نیز دارد.
این سنگ قیمتی آبیرنگ است که بخاطر رنگ آبی سیر آن، و قابلیت پودر شدن و کندهکاری روی آن از هزاران سال پیش در جهان خواهان زیادی داشتهاست. استخراج این سنگ بیش از ۲۵۰۰ سال در افغانستان رواج داشته و عمدتاً به مصر باستان صادر میشدهاست. پژوهشها نشان داده که لاجوردِ استخراجشده از معدن سَرِ سنگ، در اعماق کوههای هندوکش در افغانستان تنها منبع شناختهشدۀ لاجورد در دنیای باستان بودهاست. در مجسمه طلای فرعون و نفرتیتی در قسمت چشم کار گرفته شده است. در قدیم هنر مندان از پودر لاجورد به عنوان رنگ برای مینا کاری و نقاشی استفاده می کرده اند. درجه سختی سنگ لاجورد به طور معمول ۵ است.
== جستارهای وابسته ==
* معدن سرسنگ
== پانویس ==
== منابع ==
* Sarah Stone, ‘LAPIS LAZULI in pursuit of a celestial stone’, EAST and WEST PUBLISHING LTD, London, 2010, ISBN 978-1-907318-030
* www.oneworldprojects.com/products/afghan-jewelry.shtml
* سنگ لاجورد از ویکی پیدیا زبان اردو
* کتب تدریسی فاکولته ساینس رشته جیولوژی انواع سنگهای افغانستان سال اول صنف اول
* /www.sangdarmani.com/lapislazuli.htm
* http://www.bestcrystals.com/amazonite.html