علی حاتمی
علی حاتمی (۲۳ مرداد ۱۳۲۳ در تهران – ۱۵ آذر ۱۳۷۵ در تهران) کارگردان و فیلمنامهنویس بود. حاتمی در جایی متولد شد شبیه همان جایی که رضا خوشنویس در هزاردستان به مفتش آدرس میدهد؛ خیابان شاهپور، خیابان مختاری، کوچهٔ اردیبهشت. او دانشآموخته از دانشکده هنرهای دراماتیک است. علی حاتمی حداقل ۱۵ فیلم بلند سینمایی و مجموعهٔ تلویزیونی ساختهاست.
اولین اثر سینمایی حاتمی در سال ۱۳۴۸ با عنوان حسن کچل ساخته شد و آخرین فیلم نیمهتمامش با نام جهان پهلوان تختی که یکی از بزرگترین پروژههای سینمایی او بعد از مجموعهٔ هزاردستان بود، به علت مرگ ناشی از بیماری سرطان نافرجام ماند. پس از مرگش نیز دو فیلم مبتنی بر هزاردستان با تدوین واروژ کریممسیحی (به نامهای کمیتهٔ مجازات و طهران، روزگار نو) ساخته شد.
لیلا حاتمی و زری خوشکام، هنرپیشگان سینما، فرزند و همسر علی حاتمی هستند.
== فعالیت در تئاتر ==
حاتمی کار هنری خود را با تئاتر در زمینهٔ نویسندگی آغاز کرد و نمایشنامههای «ساتن»، «قصهٔ حریر»، «ماهیگیر»، «حسن کچل»، «چهل گیس» و شهر «آفتاب و مهتاب» را برای تئاتر نوشت.علی حاتمی در کلاسهای نمایشنامه نویسی اداره هنرهای دراماتیک واقع (درآب سردار) شرکت نمود و بعدها که این اداره به نام دانشکده هنرهای دراماتیک تغییر نام داد او در رشته ادبیات نمایشی تحصیلات خود را ادامه داد. او در سال ۱۳۴۴ نمایش دیب (دیو) را که از اولین نوشتههای خود بود در تالار دانشکده و با کودکان موسسه آموزشی فرهنگ آرزو به اجرا در آورد و…
== فعالیت فیلمنامهنویسی و کارگردانی ==
* حسن کچل (۱۳۴۸)
* طوقی (۱۳۴۹)
* باباشمل (۱۳۵۰)
* قلندر (۱۳۵۱)
* خواستگار (۱۳۵۲)
* ستارخان (۱۳۵۳)
* مجموعهٔ تلویزیونی مثنوی مولوی (۱۳۵۴)
* سلطان صاحبقران (مجموعه تلویزیونی) (۱۳۵۴)
* سوتهدلان (۱۳۵۶)
* هزاردستان (۱۳۵۸)
* حاجی واشنگتن (۱۳۶۱)
* کمالالملک (۱۳۶۳)
* جعفر خان از فرنگ برگشته (۱۳۶۶)
* مادر (۱۳۶۸)
* دلشدگان (۱۳۷۱)
* جهان پهلوان تختی (۱۳۷۳ – ۱۳۷۵) (پس از مرگ حاتمی به کارگردانی بهروز افخمی ادامه یافت)
* کمیتهٔ مجازات (۱۳۷۷)
* طهران، روزگار نو
== منابع ==
* خبرگزاری کتاب”
* وبگاه علی حاتمی”
* سازمان صداوسیما”
== پیوند به بیرون ==
* علی حاتمی
* خبرگزاری فارس
fr:Ali Hatami{ترتیب:حاتمی، علی}