رادیو
رادیو به فناوریای گفته میشود که نشانکها (سیگنالها) را از راه پیمانهایکردن (مدولاسیون) موجهای الکترومغناطیس ممکن میسازد. ارتباط رادیویی، مخابره سیگنالها با استفاده از مدولاسیون کردن امواج الکترومغناطیس در فرکانسهای پایین تر از نور مرئی است. پرتوهای الکترومغناطیس بوسیله نوسان سازی در میدانهای الکترومغناطیس از میان هوا و خلاء گذر میکنند .اطلاعات با استفاده از روشهای معین و از پیش تعیین شده و با تغییر بعضی از مشخصههای امواج منتشر شده، مانند دامنه، فرکانس، فاز یا پهنای پالس، جابجا میشوند . زمانی امواج رادیویی از رسانای الکتریکی عبور میکند، میدان نوسانی یک جریان متناوب در رسانا ایجاد میکند . میتوان این امواج را شناسایی و به صدا یا دیگر سیگنالها ی حامل اطلاعات تبدیل کرد . هر سیستم رادیویی که برای ارتباطات استفاده میشود عناصر و اجزاء زیر را دارا میباشد. با بیش از ۱۰۰ سال پیشرفت، هر فرآیند با شیوههای پهنای باز، که برای هدفهای ارتباطی متفاوت اختصاص یافته بود، اجرا میشد. هر سیستم رادیویی شامل یک فرستندهاست، که شامل یک منبع انرژی الکتریکی، که جریان متناوب با فرکانس مطلوب تولید میکند، می باشد. فرستنده شامل یک سیستم برای تغییر بعضی از خصوصیات جریان تولید شده برای تحت تاثیر قرار دادن سیگنال درونش است. این مدولاسیون باید جریان را قطع و وصل کند، و یا خصوصیات دقیق مانند دامنه، فرکانس، فاز یا ترکیبی از این خصوصیات را تغییر دهد. فرستنده انرژیهای الکتریکی مدوله شده را به یک آنتن تشدید کننده تنظیم شده میفرستد، این ساختار به سرعت جریان متناوب در حال تغییر را به یک موج الکترومغناطیس تبدیل میکند، که میتواند از میان هوا و خلاء عبور کند .(بعضی اوقات با یک پلاریزاسیون بخصوص)
امواج الکترومغناطیس یا به طور مستقیم و یا در مسیر متغیر با کمک بازتاب، انحراف یا پراش، از میان فضا عبور میکنند .کم بودن شدت امواج، به شکل هندسی پراکندگی شار بستگی دارد(شدت امواج معکوس شعاع)، و در بعضی موارد هم انرژی توسط تداخل محیط جذب میشود . پارازیت (نویز) عموماً سیگنال مورد نظر را دچار تغییر میکند، این تداخل الکترومغناطیسی از سوی منابع طبیعی همانند منابع مصنوعی مثل دیگر فرستندهها و انتشار دهندههای تصادفی ناشی میشود . همچینین در هر لحظه به دلیل خصوصیات دستگاههایی که استفاده میشود، نویز تولید میشود . اگر مقدار نویز به اندازه کافی بزرگ باشد، طولی نمیکشد که سیگنال مورد نظر قابل تشخیص و تمییز دادن نمیباشد، این موضوع اساساً باعث محدود شدن دامنه ارتباطات رادیویی میشود . امواج الکترومغناطیس بوسیله آنتنهای تنظیم شده گیرنده جدا میشوند، این ساختار انرژی امواج را میگیرد و آن را به حالت جریان الکتریکی نوسان دار تبدیل میکند، گیرنده این جریان را رمز گشایی و یکسو میکند، که این سیگنال توسط یک سیستم شناسایی قابل استفاده میگردد. گیرنده، دستگاهی است که برای پاسخ دادن با رعایت اولویت به سیگنالهای مورد نظر و رد کردن سیگنالهای نامطلوب به کار میرود . سیستمهای رادیویی جدید برای تولید سیگنال برای اپراتور، روی انرژی که بوسیله آنتن جمع میشود تکیه میکنند . رادیو پراستفاده تر شد بعد از اختراع تجهیزات الکترونیکی مانند لامپ خلاء و بعد از آن ترانزیستور، که باعث تقویت سیگنالهای ضعیف میشود . امروزه از سیستمهای رادیویی علاوه در برنامههای رادیویی، برای کنترل اسباب بازی بچهها مانند ماشینهای کنترلی استفاده میشود .
==میدان الکترومغناطیسی== فرکانسهای رادیویی دامنهای از چند ده هرتز گرفته تا ۳۰۰ گیگاهرتز را دارا میباشند، اگرچه کاربردهای مهم تجارتی از رادیو تنها از قسمت کوچکی از این طیف استفاده میکند. دیگر نوعهای پرتوهای الکترومغناطیسی، با فرکانسهای بالاتر از دامنه RF، پرتوهای ریز موج، مادون قرمز، نور مرئی، ماوراء بنفش، اشعه ایکس و اشعه گاما هستند . از آنجایی که انرژی یک فوتون برای خارج کردن یک الکترون از اتم بسیار کم میاست، امواج رادیویی جزء دسته تابشهای غیر یونیزه کننده، طبقه بندی میشوند .
==استفادههای رادیو==
از اولین کاربردهای رادیو، فرستادن پیغامها برای ناوگانهای دریایی، به صورت تلگراف با استفاده از کد مورس بین کشتیها و زمین بوده و اولین استفاده کنندهها شامل تفنگداران و ناوهای دریایی ژاپن و روسیه در طول جنگ تسوشیما در ۱۹۰۵ بودهاست. یکی از استفادههای فراموش نشدنی از تلگرافهای دریایی، به هنگام غرق شدن کشتی تایتانیک در سال ۱۹۱۲ است، که شامل ارتباط بین اپراتور روی کشتی در حال غرق و کشتیهای نزدیک به آن و ارتباط با ساحل برای گزارش نجات یافتگان بودهاست. رادیو برای انتقال دستورات و ارتباط بین نیروی ارتش و نیرویهای دریایی در جنگ جهانی اول استفاده میشده، آلمانها از ارتباط رادیویی برای پیغامهای سیاسی زمانی که کابلهای زیر دریا توسط بریتانیاییها قطع میشد استفاده میکردند .ایالات متحده «اصول چهارده گانه» رئیس جمهور وقت «وودرو ویلسون» را از طریق رادیو در طول جنگ مخابره میکرد . برنامههای رادیویی از سال ۱۹۰۹ توسط «سن جوز» از کالیفرنیا شروع شد، و در سال ۱۹۲۰ عمومیت پیدا کرد، با کمک به رسمیت شناختن همه جانبه توسط گیرندههای رادیویی، به ویژه در اروپا و ایالات متحده . درکنار برنامه رادیویی، برنامههای زنده، شامل پیغامهای تلفنی و اعلام پخش برنامهها، در سال ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ همه گیر شد . دیگر استفادههای رادیو در سالهای قبل از جنگ، توسعه دستگاهها شناسایی هواپیماها و کشتی با کمک رادار بوده. امروزه، رادیو حالتهای مختلفی دارد، شامل شبکههای بی سیم (یا وایرلس)و شبکههای موبایل، درست مانند برنامههای رادیویی . قبل از ظهور تلویزیون، برنامههای اقتصادی رادیویی فقط شامل اخبار و آهنگ نبودند و شامل درام، کمدی، نمایشنامههای گوناگون و بسیاری دیگر از سرگرمیها بودهاست.رادیوبرای پخش سخنرانیهایی که صرفاً صوتی بوده، منحصر به فرد بودهاست. مترجم : میلاد شیری
== جستارهای وابسته ==
* گولیلمو مارکونی
== پیوند به بیرون ==
=== رادیوهای فارسی روی اینترنت ===
* فهرستی از رادیوهای فارسیزبان بر روی اینترنت و زمان پخش برنامهٔ آنها
* شبکه جهانی صدای آشنا – شبکهای جهانی و ۲۴ ساعته برای ایرانیان خارج از کشور و دارای ۳ کانال مجزا
* رادیو صدای آسمان – رادیواینترنتی نجوم، ستارهشناسی و هوا-فضابا همکاری تمام گروههای نجوم ایران
* رادیو دیروز – نقد و بررسی رادیو فردا
* رادیو زمانه – انواع موسیقی و خبر از طریق پخش رادیویی ۲۴ ساعته بر روی اینترنت
* رادیو فردا – انواع موسیقی و خبر از طریق پخش رادیویی ۲۴ ساعته بر روی اینترنت
* رادیو سلام وطندار – رادیو سلام وطندار در تمام ولایات افغانستان و اروپا.
* رادیو گلها – ارائهٔ برنامههای گلهای رنگارنگ، گلهای جاویدان، گلهای تازه، برگ سبز و یک شاخه گل از طریق پخش رادیویی ۲۴ ساعته بر روی اینترنت
* در فهرست DMOZ