تجریش
تجریش نام شهری در کلانشهر تهران است که به عنوان یکی از محلههای شهر تهران هم بشمار میآید. محله تجریش مرکز شهرستان شمیرانات استان تهران به شمار میآید و در منطقهٔ ۱ شهر تهران واقع شدهاست. میدان تجریش که نقطه پایانی خیابان ولیعصر تهران است یکی از مکانهای تجاری و شلوغ تهران بشمار میرود. بازار قدیمی، تکیه بزرگ تجریش و امامزادهای به نام امامزاده صالح و مرکز خرید تندیس از نقاط دیدنی محله تجریشاند.
== خیابانها و اماکن پیرامون ==
خیابانها و کوچههایی که به میدان تجریش میپیوندند به ترتیب ساعتگرد عبارتاند از خیابان شهرداری، فناخسرو، جعفری، جلالوند، ملکی، ولیعصر، دربندی، ثقفی و کوگل. خیابان شهرداری بین میدان تجریش و میدان قدس قرار دارد و کوگل کوچهای است که به امامزاده صالح ختم میشود. خیابانهای:بوعلی، صاحبی، آشتیانی منفرد و حکمت از جمله خیابانهایی هستند که دارای استاندارد خیابان سازی نیستند و نیز این خیابانها جزء مناطق قدیمی و فرسوده تجریش قرار دارند.
اماکن مهم پیرامون میدان تجریش:
* امامزاده صالح
* اداره پست تجریش
* بازار تجریش و حسینیه آن
* بیمارستان شهدا
* بنیاد شهید شمیرانات
* سازمان تأمین اجتماعی
* مرکز خرید تندیس
* مرکز خرید قائم
* مرکز خرید البرز
* مرکز خرید میری
در شمال تجریش محلههای جعفرآباد و سعدآباد و در شمال غربی آن محله زعفرانیه قرار گرفته.
== پیشینه ==
هزار سال پیش تجریش، طجرشت خوانده می شد. چنان که راوندی مورخ تاریخ در شرح سلطنت طغرل سلجوقی آورده است: «آنگاه سلطان از تبریز به سوی ری رفت تا زفاف به دار الملک باشد. اندک مایه رنج بر وی مستولی شد، به قصران بیرونی، به در ری به دیه طجرشت ( تجریش ) از جهت خنکی هوا نزول فرمود، چه حرارت هوا بغایت بود ( به سال ۴۵۵ ق). جالب اینجاست که طغرل در همان تجریش وفات یافت و جنازه اش برای دفن به ری منتقل شد.
== جغرافیا ==
تجریش در دامنه رشته کوه البرز است و میدان تجریش در ارتفاع ۱۶۱۲ متری از سطح دریا قرار دارد.
آب و هوای تجریش معتدل و متمایل به سرد است . حداکثر دمای آن در تابستانها ۳۶ درجه و حداقل آن در زمستانها ْ۲۰- درجه است .
در شهر تجریش قناتهای متعددی وجود داشته است و برخی از آنها هنوز هم آبدهی دارد.از جمله قنات امامزاده صالح (مظهر آن در صحن امامزاده )، قنات محمدیه، قنات مقصودبک در کنار رود دربند، قنات سرپل تجریش و قنات کهریز که
مظهر آن در تکیه پایین تجریش بوده است .
==جمعیت==
جمعیت شهر تجریش در ۱۳۳۵ شمسی ، ۲۶,۵۲۵ تن و در سرشماری ۱۳۶۵ شمسی حدود ۴۰,۰۰۰ تن بود. در سرشماری ۱۳۷۵ شمسی، به علت متصل بودن تجریش به شهر تهران و قرارگرفتن در محدوده تهران بزرگ، جمعیت آن همراه با جمعیت تهران ذکر شد.
== گالری ==
Image:Tandis centre.jpg|مرکز خرید تندیس، میدان تجریش، ابتدای خیابان جعفری Image:تجریش.jpg|میدان تجریش، سال ۱۳۳۵ Image:Tajrishbazar.JPG|بازار میوه در حسینیه تجریش پرونده:Tadjrish.jpg|تکیه تجریش Image:Tajrish.jpg|منظرهای از میدان تجریش در جهت شمالی Image:Bazar-tajrish-880501.jpg|بازار میوه در حسینیه تجریش Image:Bazar-tajrish-voroodi-gharb.jpg|میوه فروشی در ورودی غربی بازار تجریش Image:Tajrish-sarepol.jpg|سر پل تجریش در دوران پهلوی Image:Tajrishsqold.jpg|میدان تجریش در دوران پهلوی
== منابع ==