اسلکور
لینوکس اِسلَکْوِر {انگلیسی|Slackware} که گاهی اسلکویر نیز تلفظ میشود، قدیمیترین توزیع آزاد و متنباز زندهٔ لینوکس است، که به صورت رایگان عرضه میشود و توانسته موفقیتی جهانی کسب کند. آغاز موفق و صرفه نظر از قیود غیر ملزوم بر اساس قاعده KISS در اسلکور، باعث پایهگذاری توزیعهای موفقی بسیاری از جمله سوزه و ردهت شده است.
اسلکور در سال ۱۹۹۳ بوسیله پَتریک وولکردینگ از لینوکس SSL مشتق شده و در حال حاضر در ویرایش پایدار خود، ۱۳.۳۷ به همراه هستهی لینوکس ۲.۶.۳۷.۶ و یا هستهی لینوکس ۲.۶.۳۸.۴ – منتشر شده در ۷ اردیبهشت ۱۳۹۰ – برای طراحیهای ۳۲ و ۶۴ بیتی، همچنین ARM، IA۳۲ و S/۳۹۰ در دسترس علاقهمندان لینوکس قرار دارد.
تلاش در لینوکس اسلکور در راستای پایداری بی مانند، سادگی و در عین حال قرارگیری در جایگاه شبیهترین لینوکسها به یونیکس می باشد. استفاده از فایلهای سادهٔ متنی برای تنظیماتی شفاف، کمترین تغییر در بستههای برنامهها از مهمترین شاخصههای اسلکور است.
== نام ==
پَتریک وولکردینگ، در آغاز اِسلکْوِر را به عنوان یک پروژه شخصی و جانبی دنبال میکرد. وی برای سلب مسئولیت از خود، عدم ایجاد تعهد، نام پیشنهادی دوستی را پذیرفت. پَتریک در مقابل این ادعا، که این اسم دارای تأثیر منفی در شنوندهاست، میگوید: « من یاد گرفتهام این اسم را دوست داشته باشم، چرا که در بدو تولدش تنها هک سادهای از لینوکس SSL بود. »
بخش ابتدایی نام « اسلکور » برگرفته از اعتقادات کلیسای SubGenius است، که آقای وولکردینگ در آن عضویت دارد.
== تاریخچه ==
اسلَکور در ویرایش نخست به گفتهٔ پَتریک، یک حک کامل از Softlanding Linux System بود. لینوکس محبوب سالهای آغازین دههٔ نود که برای اولین بار از بستههای جانبی و میزکار استفاده میکرد و با تغییر در فرمت باعث نارضایتی کاربران خود شده بود. پَتریک در مصاحبهای با لینوکس ژورنال در ۱۹۹۴ در مورد چگونگی خلق اسلکور ابراز داشت که، اسلکور در نخستین قدم خود، تلاشی در جهت منظم کردن روند نصب و نیز پایدارسازی توزیع پیتر مک دونالد برای استادش بودهاست. در زمستان ۱۹۹۳ پَتریک در این راستا اقدام به تغییر اسکریپت نصب لینوکس SSL میکند. وی با رفع بعضی ایرادها و اضافه کردن چند امکان جدید از قبیل اضافه شدن بستهها اشتراکی و امکان نصب خودکار هسته، در عین پایبندی به یونیکس، برخلاف لینوکس SSL که به سمت جدیدی حرکت میکرد، زمینه را برای موفقیت اسلکور فراهم میکند. پَتریک با نگارش داکومنت کاملی برای فایلها و بررسی مشخص هر بسته و رفع قریب ایرادهای کوچک، دست به پایدارسازی هر چه بیشتر توزیع آماده شده میزند.
استفاده از هستههای متفاوتی مانند ۰.۹۸pl۴ و بازنویسی بیش از نیمی از کدها، برطرف کردن ایرادهایی مهم، تفاوتهای لینوکس SSL با اسلکور بیشتر از پیش میکند. در می ۱۹۹۳ اسلکور از کتابخانههای سی ویرایش ۴.۴.۱ و هسته ۰.۹۹pl۱۱A بهره می جست و این مزیت تغییر جشمگیری، در کیفیت کارایی در شبکه و پایداری سیستم ایجاد کرده بود. به گفته پَتریک در این زمان بود که دوستاناش در MSU پیشنهاد به اشتراکگذاری را بر روی یک افتیپی مطرح کردند. اما پَتریک که فکر میکرد آفای مک دونالد بزودی لینوکس SSL را تفریبا با همین تغییرات بروز رسانی خواهد کرد برای مدت چندین هفته از اقدام نشر توزیع اش خودداری کرد.
در نهایت پَتریک با زدن پستی با عنوان « Anyone want an SLS-like 0.99pl11A system » با استقبال خوبی مواجه میشود. با دستیابی به اجازه راهاندازی یک افتیپی بر روی یک دستگاه قدیمی ۳b۲ ویرایش ۱.۰.۰ از اسلکور را در شانزدهم جولای ۱۹۹۳، با هسته ۰.۹۹pl۱۱A به صورت ایمیج برای فلاپیها ۳.۱/۲ اینچی بر روی افتیپی منتشر میگردد. استقبال فوقالعاده و نظرات استفادهکنندگان باعث ایجاد حرکتی به سمت اسلکور میشود. در این میان در حالی که پَتریک تصور میکرد پیتر مک دونالد این تغییرات را در ویرایش بعدی لینوکس SSL استفاده خواهد کرد، تنها با ادعای وی در زمینه استفاده از اسکریپتهای نصب لینوکس SSL روبرو میشود. بدین ترتیب پَتریک اجازه میابد که ویرایش منتشر شده بر روی افتیپی را کماکان با کدهای نصب لینوکس SSL در اختیار علاقهمندان بگذارد. در عین حال او به پیتر تعهد میکند که هیچ تغییری در اسلکور تا زمان تغییر کامل این بخش از کدها نخواهد داد.
به گفته پَتریک در پاییز ۱۹۹۳ صحبتهایی بین لن مدروک و او برای ادغام دبیان با اسلکور صورت پذیرفته بود.
پَتریک در مصاحبههای خود، منفعت اقتصادی از اسلکور را به عنوان نتیجهای دوستداشتنی میخواند ولی فروش بستهها را غیر قابل تصور میداند.
== فلسفه اسلکور ==
اسلکور بهره مند از قاعده KISS بودهاست. اختصاری برای جملهٔ Keep it Simple and Stupid (یعنی ساده و احمقانه نگاهش دار). سادگی در این قاعده اشاره به زاویه نگاه دارد و به معنای سادگی توزیع نمیباشد.
با هدف عدم پیچیدهسازی، تغییر تنظیمات در اسلکور بوسیله ویرایش فایلهای سادهٔ متنی صورت میپذیرد، که توجیهکننده دلیل کمبود واسطههای گرافیکی در اسلکور میباشد. روش محبوبی که در سالهای اول حضور لینوکس توسط پَتریک برای تعیین درایورها یک سیستم لینوکس ارائه شده بود و با خودکار شدن این فرایند منسوخ و تنها برای دیگر تنظیمات لینوکس اسلکور مورد استفاده باقی ماند.
برنامههای منتشر شدهٔ همراه لینوکس اسلکور، از میان پایدارترین برنامهها انتخاب شده و با تنظیمات اصلی نویسنده آن و بدون تغییر انتشار مییابند. تفاوتی که در مقایسه با دیگر توزیعهای لینوکس، باعث پایداری بیرقیب اسلکور شده است. این تفاوت در کیفیت ارائه هسته لینوکس به صورت وانیلی {انگلیسی|vanilla}، با هدف تقابل کاربر با هسته لینوکس و همچنین در انتخاب و تغییرات میزهای کار ارائه شده نیز، مشهود است.
هدفگذاری پَتریک در این زمینه باعث ایرادهای مداوم منتقدین به زمانبر بودن اسلکور و پیچیده دانستن آن شدهاست. این در حالی که کاربران اسلکور معتقدند که این امر اسلکور را در انعطافپذیری و شفاف بودن از دیگر توزیعها متمایز میکند و فرصتی بیهمتا در جهت یادگیری و احاطهٔ کامل بر سیستمعامل در اختیار کاربر قرار میدهد. قابل یادآوری است که این روزها توزیعهای جدید بسیاری مانند، آرچ لینوکس این سرفصل را الگوی خود قرار داده و از این روش کم و بیش پیروی میکنند.
به جرات میتوان ادعا کرد که کاربر در اسلکور با مجموعهای همخوان از تولیدات متفاوت ذیل لینوکس بدون کوچکترین تغییر روبروست. در ادعای عام اسلکرها، « اگر شما ردهت را فرابگیرید، ردهت را آموختهاید و اگر شما اسلاکور را فرابگیرید لینوکس را. »
== ویرایشها ==
اسلکور از ابتدا از دو ویرایش بهره جستهاست: ویرایش پایدار و ویرایش جاری.
* ویرایش پایدار:
> اسلکور در نسخهٔ اول در ۱۳ دیسکت شامل شبیهساز DOS، هسته لینوکس ۰.۹۹pl۱۱ آلفا، ۲.۴.۵ جیسیسی و ۲ شل یونیکس به همراه ۱۱ دیکست شامل درایور، یک سیستم XFree۸۶ ویرایش ۱.۳ عرضه شد.
> نسخهٔ ۱.۱.۲ اسلکور شامل XFree۸۶ ۲.۰ و نیز نصب کنندهٔ TEX – تک -بود و برای نسخهٔ ۱.۱.۲ که از هسته لینوکس ۱.۰ بهره میبرد دیسک سختی ۲۰۰ مگابایت نیاز بود.
> نسخهٔ ۲.۱ توزیع در ۶۵ دیسکت و یک دیسکت ریشه و یک دیسکت بوت عرضه شد و از XFree۸۶ ویرایش ۳.۱.۱ بهره میبرد.
> اسلکور نسخهٔ ۳.۰ که در ۵ آذرماه ۱۳۷۴ عرضه شد، برای اولین بار در ELF ظاهر شد و توانست در Walnut Creek که این روزها به FreeBSD Mall شناخته میشود بر روی CD عرضه شود.
> اسلکور نسخهٔ ۳.۱ که در ۱۴ خردادماه ۱۳۷۵ که با هسته لینوکس ویرایش ۲.۰ عرضه شد، نام اسلکور ۹۶ را گرفت تا با ویندوز ۹۵ شوخی شود. نصب کامل اسلکور ۳.۲ نیاز به ۵۰۰ مگابایت داشت.
> اسلکور ۳.۹ همراه با اسلکور ۴ عرضه شد و برای نصب کامل به ۱ گیگابایت نیاز داشت. اسلکور ۴ از XFree۸۶ در ویرایش ۳.۳.۳.۱ و اولین نسخهٔ کیدیای ۱.۱.۱ بهره میبرد.
> اسلکور در نسخه منتشر شده سال ۱۹۹۹ به صورت از پیش تصمیم گرفته شده توسط پَتریک مستقیماً از ویرایش ۴ به ویرایش ۷ جهش پیدا کرد. وولکردی دلیل این امر را نشان دادن زنده بودن اسلکور در مقابل رقیبانی دانست که بر خلاف اسلکور ویرایش ۴.۱ و ۴.۲ منتشر نمیکردند و به مانند ردهت مستقیماً به ویرایش ۵ میرفتند.
> اسلکور در ویرایش ۷ به پارتیشنی ۲ گیگابایتی نیاز داشت و همراه ویرایش ۷.۱ میزکار گنوم را نیز عرضه میکرد.
> ویرایشهای ۸ اسلکور از ویرایشهای ۲.۱.۱ و ۳.۰.۱ برای کیدیای برخوردار بود و XFree۸۶ را نیز در دو ویرایش ۴.۱.۰ و ۴.۲.۰ عرضه میکرد.
> گنوم ۲ برای اولین بار در ویرایشهای ۹ عرضه شد، برای هسته لینوکس ۲.۶ آماده گشت اما تنها از ویرایشهای ۲.۴.۲۰ و ۲.۴.۲۲ استفاده کرد. کیدیای نیز تا ویرایش ۳.۲.۳ ارتقا یافت.
> بعد ۱۱ سال همراهی XFree۸۶، جای خود را به X.Org-Server داد و در ویرایش ۱۰.۱ پشتیبانی از گنوم به افراد علاقهمند سپرده شد و مهاجرت به هسته ۲.۶ آغاز شد و در نهایت در ویرایش ۱۰.۲ به صورت یک امکان در اختیار قرار گرفت.
> در ویرایش ۱۲ اسلکور به صورت استاندارد هسته ۲.۶ را نصب داشت و در ویرایش ۱۲.۱ این امر از جانب پاتریک نهایی گشت.
> اسلکور ویرایش ۱۳.۰ را با کیدیای در ویرایش ۴ آغاز کرد، در عین حال برای اولین بار ویرایش ۶۴ بیتی اسلکور به طور رسمی انتشار یافت و با استفاده از الگوریتم lzma برای فشردهسازی بستههای تربال، پشتیبانی از بستههای txz را آغاز شد.
> اسکلور در ویرایش ۱۳.۱ کامپایلرهای سی ۴.۴.۴ را همراه با هسته لینوکس ۲.۶.۳۳.۴ و کیدیای در ویرایش ۴.۴.۳ در کنار اکسافسیای در ویرایش ۴.۶.۱ در اختیار علاقهمندان قرار داد و به پشتیبانی از IDE-Subsystem پایان بخشید. در عین حال در جهت هموار کردن استفاده از Shadow-Passwort برای تامین امنیت ذخیرهٔ کلمات عبور دو برنامهٔ PolicyKit و ConsoleKit برای کارکرد بهینه با توزیع آماده گردید. از میان دیگر تغییرات صورت گرفته در اسلکور میتوان به استفاده از powertop و usb_modeswitch در جهت بهینهسازی استفادهٔ توزیع بر روی نوتبوکها و BlueZ در ویرایش چهارم اشاره کرد.
> اسلکور ویرایش ۱۳.۳۷ روند شمارگذاری را به ویرایش کرنل لینوکس ربط داد. بدین ترتیب روند شمارهگذاری ویرایشهای اسلکور به فرم $ویرایشاسلکور.$ویرایشکرنل درآمد. اسلکور ویرایش ۱۳.۳۷ از هستههای لینوکس ۲.۶.۳۷.۶ و همچنین هستهی لینوکس ۲.۶.۳۸.۴ بهره میبرد. با بهبود نصاب پشتیبانی از GPT و فرمت btrfs اضافه شده و با اپگرید X.org و عدم نیاز به Hal در ویرایش جدید، udev مسئولیت اینشیالیز سیستم را بر عهده گرفته و جایگزین HAL شده است.
پرونده:Slackware_12.0.png|میزکارKDE ۳.۵ در ویرایش ۱۲ پرونده:Desktop_slackware131.png| میزکارXFCE یک کاربر در ویرایش ۱۳.۱
* ویرایش جاری {انگلیسی|Current Version}:
> ویرایشی است که بر روی ستاره سیاه {انگلیسی|Dark-star} در حال توسعه و تثبیت است. ویرایش جاری هیچگاه متوقف نمیشود. ویرایشهای پایدار ویرایشهای جاریای هستند که تمام بستههای آنها و کلیت آن در پایدارترین حالت ممکن به سر میبرند.
> ویرایش جاری در اسلکور از پایداری متناسب با ویرایشهای پایدار دیگر توزیعها برخوردار است. این بر خلاف دیگر توزیعها، کاربر را دچار مشکلات عدیده و پیچیده که ناشی از آزمایش گروه توسعهدهندهاست نمیکند.
> کاریر در اسلکور هرگز در تقابل با ویرایشی به نام بتا و یا آلفا قرار نمیگیرد تا تیم توسعهدهنده به هزینه او از کیفیت کدنویسی خود مطلع گردیده در صدد رفع آنها برآید.
> در عین حال از استفادهکنندگان ویرایش جاری انتظار آشنایی با برنامهنویسی و مطالعه سیاهههای تغییرات و در صورت حصول اطمینان از ایراد، تماس با کانال آیآرسی slackware## بر روی freenode و در نهایت اعلام به آقای وولکردینگ میرود.
در اسلکور بروز رسانی، برای نسخه جاری تنها در جریان بوده و برای نسخههای پایدار تنها در صورت فوریت امنیتی به روزرسانی آماده میشود.
== مدیریت بستهها ==
بستهها در اسلکور تربال هستند. اسلکور تا قبل از ویرایش ۱۳ از فشردهسازی یونیکسی جیزیپ بهره میجست، اما در سال ۲۰۰۸ آقای وولکردینگ اعلام کرد که اسلکور بعد از این از الگوریتم lzma برای فشردهسازی بستههای خود استفاده خواهد کرد. بدین ترتیب پسوند بستهها از tgz. به txz. تغییر یافته، اما در عین حال پشتیبانی از بستههای فشرده شده بوسیله جیزیپ متوقف نشدهاست.
برنامه غیر گرافیکی مدیریت بستهها در اسلکور، Slackware Package Tool نام دارد. شباهت زیادی بین این برنامه و نصاب اولیه اسکور نیز وجود دارد که متضمن آشنایی کاربر بعد از فرایند نصب با آن است. این برنامه وظیفهٔ نصب، حذف بستههای بارگذاری شده و بررسی بستههای نصب شده، همچنین ارائه اسکریپتهایی برای تنظیماتی از قبیل تنظیمات سرویسها، بوتلودر، تغییر میزکار دیفالت و … را بر عهده میگیرد.
در عین حال برای نصب، حذف و بهروزرسانی بستهها دستورات installpkg، removepkg و upgradepkg نیز در دسترس قرار دارند، که نیاز به استفاده از Slackware Package Tool در ذیل دستور pkgtool را کمتر میکنند.
تمام بستههای منتشر شدهٔ رسمی اسلکور، توسط آقای وولکردینگ اماده شده، همراه مدیوم اصلی توزیع در اختیار کاربران قرار میگیرد و در نصاب اسلکور نیز به صورت پیشفرض کاربر به نصب ان توصیه میشود.
اسلکور در محدودهی بستههای ارائه شده در ذیل انتشار رسمی، وظیفه ارائه تمامی وابستگیها برنامهها را و تنظیمات اولیه را برعهده گرفته ولیکن برای بستههای خارج از این لیست، خدماتی مانند اماده سازی بستهها یا وابستگیهایشان را برعهده نمیگیرد.
با این وجود از جانب توزیع دستوراتی برای ساختن بستههای نرمافزاری از سورس، یا تبدیل بستههای نرم افزاری دیگر توزیعها به بستههای اسلکور در اختیار کاربر قرار داده شدهاست. مجموعهای شامل چندین برنامه از جمله جاوا، وایرلس نتورک منیجر ویکد، بوت لودرهای گراب و اسامبی، گوگل کروم و … نیز در مدیوم اسلکور در ذیل فولدر اکسترا {انگلیسی|extra} از پیش اماده شده که البته در طول فرایند نصب اسلکور بوسیله نصاب، نصب نمیشوند.
== بروزرسانی ==
در اسلکور بروز رسانی، برای نسخه جاری تنها در جریان بوده و برای نسخههای پایدار تنها در صورت فوریت امنیتی به روزرسانی آماده میشود.
برای به روزرسانیهای امنیتی ویرایش پایدار یا استفاده از ویرایش جاری، با ارائه ویرایش ۱۲.۲، Slackpkg به کمک کاربران اسلکور آمده. از جمله قابلیتهایی فراوان Slackpkg، آپگرید {انگلیسی|upgrade} و حتی داونگرید {انگلیسی|downgrade} لینوکس اسلکور به ویرایشهای مشخص است. این برنامه با قرار دادن لیستی از میرورها {انگلیسی|Mirror} که با سرور اصلی اسلکور یکسانسازی میشوند فرصت بروزرسانی سریع را در اقصی نقاط جهان فراهم میاورند.
باید توجه داشت دسترسی به سرور اصلی اسلکور برای بهروزرسانی در این ذیل امکان پذیر نیست و این میزبان ترجیحا برای به یکسانسازی دیگر سرورهای استفاده میگردد.
== مخازن و بستهها ==
نگاه اسلکور به مدیریت بستهها با حرکت گروههای برنامهنویسی و توسعه همراه شده و گستره بزرگتری از برنامههای مدیریت بستهها که توسط تیمها مختلف آماده میشوند را در پیش روی علاقهمندان قرار داده. مشهورترین این برنامهها عبارتند از:
> SalckBuild، این پروژه توسط برخی از اعضای همراه در توسعهٔ لینوکس اسلکور پشتیبانی میشود. اسلکبیلد شامل مجموعهای از اسکریپتهای نصب برای اکثر برنامههای مورد استفادهٔ علاقهمندان میباشد. در این بین امکان ساخت به وسیله دانلود مستقیم سورس برنامهها از وبگاه تولیدکننده و استفاده از اسکریپتهای موجود در وبگاه اسلکبیلد کمک به کاربران نوپا را میسر گردانیده است. تمام وابستگیهای برنامههای عرضه شده، در این وبگاه موجود است.
> Sbopkg، این برنامه فرایند بارگذاری سورس و اسکریپت، اعمال تغییر در اسکریپت، نصب چندتایی یک مجموعه برنامه از سرور پروژهٔ اسلکبیلد را به همراه وابستگیهای انها، از طریق شل میسر میسازد.
> لازم به تاکید است که با در نظر گرفتن فلسفهٔ اسلکور به هیچ وجه تفکر نصب خودکار وابستگیها پشتیبانی نمیشود، گرچه تمام وابستگیهای هر برنامه در سرور موجود و لیست آنها در فایل توضیحات هر برنامه در دسترس قرار داد.
> Emerde، پورتی از سیستم Portage توزیع گنتو میباشد که امکان نصب و حذف و بهروزرسانی سریع و ساده سیستم را فراهم میکند. در عینحال امکان نصبفایلهای tgz و همچنین وابستگیهای آنرا در اختیار کاربران قرار میدهد.
> Swaret در ورژن ۹.۱ بر روی CD همراه با سیستم عرضه میشد، در ورژن ۱۰ حذف شد.
> Slapt-Get مانند تمام برنامههای APT، وابستگیها را به صورت خودکار نصب میکند.
== مشخصات فنی ==
=== Startup scripts ===
اسلکور از اسکریپت آغاز – init – شبه بیاسدی استفاده میکند، در حالیکه غریب به اتفاق دیگر توزیعها از System V برای آغاز بهره میگیرند. مشخص است که در استفاده از System V به هر یک از runlevelها یک زیرشاخه برای init اسکریپت اختصاص داده میشد، در حالیکه بیاسدی به هر runlevel یک اسکریپت اختصاص میدهد. مزیت این حالت، امکان سادهتر کار با اسکریپت است. این درحالیست که علاقهمندان System V معتقد به انعطافپذیری و قدرتمندتر بودن System V هستند. اسلکور با این تغییر از ویرایش هفتم همراه است.
=== میزکار ===
به همراه اسلکور میزکارهای زیر ارائه میگردند:
> کیدیای
> اکسافسیای
در کنار میزهای کار سادهتری چون:
> فلاکسباکس {انگلیسی|Fluxbox}
> بلاکباکس {انگلیسی|Blockbox}
> اف.وی.دبلیو.ام ۲ {انگلیسی|Fvwm 2}
تمام این مجموعه در ذیل دستور یونیکسی xwmconfig برای کاربران قابل انتخاب و تغییر میباشند.
تا ویرایش ۱۰.۱ اسلکور با گنوم به عنوان میزکار قابل انتخاب در هنگام نصب عرضه میشد، اما با عرضهٔ ویرایش ۱۰.۲، پَتریک گنوم را از میان میزکارهای مورد پشتیبانیاش خارج کرد. پَتریک در سیاهههای ۲۶ مارس ۲۰۰۵ با تأکید بر عدم جبههگیری در مقابل گنوم، به طور غیر مستقیم به ایرادات فراوان گنوم و نیاز بالقوه به یک تیم تمام وقت برای رفع آنها اشاره کرد. وی با ارج نهادن بر کار توسعه دهندهگان آن، وظیفه آمادهسازی گنوم برای اسلکور را بر عهدهٔ گروههای علاقهمند گذاشت. در عین حال وی در همان نوشته از Drop Line که در عین محبوبیت تمام بستهها X11 را حذف کرده از بستههای خود در کنار PAM استفاده میکنند انتقاد کرد. او همچنین در ذیل همان سیاهه ها، تأیید خود را معطوف پروژههای Gnome Slack Build و GWARE برای استفاده از میزکار گنوم در اسلکور قرار داد.
== اسلکور در ایران ==
اسلکور به دلیل پایداری بیش از حد محبوبیت قابل توجهای در میان ادمینهای کهنهکار و شرکتهای اینترنتی دارد.
در فضای لینوکس فارسی به دلیل دریافت دانش از کامیونیتیهای لینوکس تا از منابع مهندسی و اکادمیک جریان قالب به سمت لینوکسهایی با جامعه گسترده و امکان پشتیبانی بهتر بوده و در نتیجه توزیعهایی از قبیل اسلکور که باور به توانایی فردی و تلاش شخصی کاربرها دارند مورد توجه قرار نگرفتهاند.
در عین حال اینروزها در فضای لینوکس فارسی تارنمای دنیای اسلکرهای ایرانی سعی در برطرف کردن این نیاز کاربران فارسی زبان دارد.
== پانویس ==
== منابع ==
* مصاحبهٔ فلیپ هاگز از لینوکس ژورنال با پاتریک ولکردینگ در اگوست ۱۹۹۴ م.
* ویکیپدیاهای انگلیسی، اسپانیایی، آلمانی و فرانسوی.
* سیاهههای تغییرات اسلکور.
* وب گاه رسمی اسلکور.